Whippet Racing

Het racen was van origine een vervolg op het jagen (of coarsen) op hazen. Men begon Whippets te fokken voor de race vanaf het midden van de negentiende eeuw. De eerste vorm van sport was een vorm van coarsen, beter bekend onder de naam ‘ragging’ en de honden die meededen waren ’trained to the rag’. De honden werden aan een lijn gehouden die een slip werd genoemd, ze werden meestal vastgehouden door de persoon die tevens de jury was. De slip kon alle honden tegelijkertijd loslaten en ze renden vervolgens naar hun eigenaren, die stonden te zwaaien met handdoeken.

Whippet rags waren populair op zondagen in het noorden en midden van Engeland. Er waren ook internationale events in Australie, op een track, beter bekend als Gurney’s Paddock. Er waren races met meer dan 300 whippets elke zaterdag. Uiteindelijk groeide de sport in 4 richtingen: Whippets die op konijnen jaagden, niet onderhevig aan regelgeving. Whippets die op hazen jaagden, waarvoor regels werden gemaakt. Whippet trained to the rag en Whippets die werden getraind om een mechanische prooi te achtervolgen, op eenzelfde wijze als met de Greyhound gebeurt. Nagenoeg geen van de 4 soorten getrainde Whippets waren pure rashonden. Het fokken van een pure rashond werd ondergeschikt bevonden aan het fokken van een winnaar. Veel racehonden waren deels Terrier, deels Greyhound, of deels Lurcher.

In 1967 werd de Britse Whippet Racing Association opgericht om hervormingen toe te passen met eenheid in regelgeving en het behoud van de sport als doel. Ook kwamen er procedures voor het racen van honden die geen volbloed Whippet waren.  Een jaar later, de niet volbloed Whippets werden als een bedreiging gezien, werd de Whippet Club Racing Association exclusief voor volbloed Whippets.

source: Wikipedia